Nieuws

Woon gezond, geef lucht aan je huis!

2014-06-11

Nu de zomer verdwijnt en de herfst stilaan weer haar intrede doet, zijn we sneller geneigd om de ramen en deuren dicht te houden. Toch is het belangrijk voor je gezondheid om ervoor te zorgen dat frisse lucht je woning in kan.

Luchtvervuiling in je huis?

Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde lucht snel opgebruikt is. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poetsen, douchen, roken of klussen komen er stoffen in de lucht die jou of je familie ziek kunnen maken. Weer daarom producten met gevarensymbolen en sigarettenrook uit je woning en verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.

Ventileren of verluchten?

Door te ventileren laat je voortdurend verse lucht binnen. Dit doe je door een raam op een kier te zetten of ventilatieroosters open te laten staan. Ventileren doe je best 24 uur per dag.

Door te verluchten zorg je er voor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnenkomt. Dat kan door bijvoorbeeld een raam of buitendeur meerdere keren per dag vijftien minuten open te zetten.

Verluchten = energieverspilling?

Je hoort wel eens dat verluchten energieverspilling is omdat je warme, dure lucht naar buiten laat ontsnappen. Dit is niet correct: verluchten brengt vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen. Het opwarmen van verse, droge lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige binnenlucht.

Een proper ventilatiesysteem = propere lucht

Heb je een ventilatiesysteem in je woning, zorg er dan voor dat dit goed onderhouden is. Raadpleeg bij twijfel de handleiding of je installateur. Slecht onderhouden ventilatiesystemen kunnen de kwaliteit van de lucht in je woning slechter maken in plaats van beter.

Zeven tips voor een gezond binnenmilieu:

- ventileer 24 uur per dag

- verlucht minstens 2 keer per dag gedurende 15 minuten

- rook niet binnen

- gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze niet af

- verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen, klussen,…

- verlucht je woning extra wanneer je nieuwe materialen of meubels hebt geplaatst

- zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten

[Bron: de Vlaamse Logo’s en VIGeZ vzw]

Nuttige links

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer