Nieuws

Een oplettende klant

2015-03-17

De overheid beschouwt het beschikken over energie (en water) als een basisrecht. Als je je energierekening niet betaalt zit je daarom niet onmiddellijk zonder energie. Slechts in erg uitzonderlijke situaties kan de distributienetbeheerder (Infrax) de toevoer van elektriciteit en/of aardgas afsluiten.

De beschermende procedure zorgt ervoor dat:

  • de minimale levering van elektriciteit op 10 ampère of gas gewaarborgd blijft;
  • er slechts in zeer strikte gevallen afsluiting mogelijk is, maar voor alle andere gevallen – waarin advies wordt gevraagd van het LAC * – wordt in een bepaalde periode in de winter deze afsluiting gevrijwaard. Heraansluiting kan enkel in bepaalde situaties.

Ben je volledig vrij van schulden kan je je opnieuw aansluiten bij een commerciële energieleverancier. Een energiecontract kiezen is niet altijd evident waarbij je willen wijzen op enkele belangrijke aspecten. Bovendien kan een vergelijking van de energietarieven een besparing opleveren voor je portemonnee.

Het kan ook helpen als je even stilstaat op welke manier een energiefactuur wordt opgesteld en wat bepaalde vermeldingen op je factuur betekenen? Hoe meer je geïnformeerd bent, hoe beter of sneller je op bepaalde situaties bedacht bent.

Heb je moeite met het betalen van je energie rekeningen? Voorkom de hele bovenvermelde procedure door tijdig aan de noodrem te trekken. Het OCMW van je gemeente kan je begeleiden bij afbetalingsplannen of zelfs budgetbegeleiding. Bovendien kan het woonloket, o.b.v. je jaarafrekening energie, je verbruik vergelijken met de huidige energietarieven. Dit is trouwens de ideale periode voor een vergelijking: de jaarafrekening in Hasselt & Zonhoven komt nu ongeveer aan.

*

Nuttige links:

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer