Nieuws

Wat verandert op 1 juli?

2015-07-01

Als u vandaag aan de eerste dag van uw zomervakantie begint, hou dan rekening met deze veranderingen. Naar goede gewoonte heeft het begin van de nieuwe maand namelijk weer enkele wijzigingen in petto die invloed hebben op uw portefeuille.

Goedkoper vastgoed schenken

Vlaanderen verlaagt en vereenvoudigt de schenkbelasting voor vastgoed. Voor de verlaging kon die belasting, zeker voor iemand met een beperkte of geen familieband, oplopen tot 80 procent. Daardoor werd vaak geopteerd om het vastgoed te laten overerven.

De vereenvoudiging bestaat erin dat er, behalve schenkingen in rechte lijn en tussen partners, nog één andere categorie bestaat - vroegen waren dat er drie. Het aantal tarieftrappen gaat van negen naar vier. Nieuw is dat de tarieven nog verder verlaagd worden voor wie van plan is de geschonken woning milieuvriendelijk te renoveren.

De aanpassing moet de Vlaamse begroting dit jaar 56 miljoen extra opleveren.


Prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen moeten meebetalen voor het gebruik van het net. Dat zogenaamde prosumententarief hangt af van het vermogen van de installatie en de distributienetbeheerder. Voor een installatie met een vermogen van 4,2 kW, het gemiddelde in Vlaanderen, komt de jaarlijkse kostprijs van dat tarief op een bedrag tussen 194,3 euro (Imea: Antwerpen en vijf buurtgemeenten) en 307,4 euro (Ores: Voeren).

De VREG, die dit tarief oplegt, wijst erop dat eigenaars van zonnepanelen tot eind juni niet bijdragen aan het gebruik van het net, “of slechts in de mate dat u netto nog stroom afneemt”. Netkosten worden tot dan enkel gedragen door wie geen zonnepanelen bezit, terwijl zij het net wel in twee richtingen gebruiken. “De maatregel is erop gericht om deze ongelijkheid recht te trekken”, klinkt het in een mededeling op de VREG-site.

Om de hoogte van het tarief te bepalen werd gekozen voor het vermogen van de omvormer, “omdat dit de beste indicator is om de maximale impact die uw installatie op de werking van het net kan hebben”.

Oorspronkelijk zou het tarief al gelden voor 1 januari, maar omdat dat niet haalbaar was voor de elektriciteitsleveranciers werd de invoering met zes maanden uitgesteld.

[bron: HBvL]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer