Nieuws

Te grote sociale woning?

2015-12-22

Mensen die meer dan een slaapkamer te veel hebben in hun sociale woning krijgen binnenkort een boete. Weiger je tot twee keer toe een aanbod om naar een kleinere woonst te verhuizen, dan krijg je geen contractverlening in je huidige huurwoning. De maatregel komt er op initiatief van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

  • Volgens cijfers uit 2013 wonen meer dan 15.000 mensen in sociale huurwoningen met minstens twee overbodige slaapkamers. Verspilling van huurruimte, waar de Vlaamse regering komaf mee wil maken.

25 euro en tijdelijk huurcontract

Heb je meer dan een slaapkamer te veel, dan betaal je binnenkort elke maand 25 euro boete per overbodige kamer. Zij die meer dan een keer weigeren om een kleinere woning te betrekken, krijgen een tijdelijk huurcontract opgelegd, waardoor ze op de duur verplicht moeten verhuizen.

De Vlaamse regering wijzigde alvast een aantal decreten om de maatregel mogelijk te maken.

Opvallend: in Walloniƫ gebeurde zopas de omgekeerde beweging. Daar bestond een extra huursom op overbodige kamers in sociale huurwoningen al langer. Maar de Raad van State besliste recent - na heel wat klachten - dat dit in strijd is met de wet. De huurders in kwestie zouden zelfs hun te veel betaalde bedragen kunnen terugeisen.

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer