Nieuws

Tarief voor zonnepaneleneigenaars

2014-12-23

De VRAG vindt het fair dat alle afnemers, ook de zonnepaneleneigenaars met terugdraaiende teller, een solidaire en redelijke vergoeding betalen voor de diensten die de distributienetbeheerder levert. Een zonnepaneleneigenaar maakt immers ook gebruik van het distributienet.

Ook bedrijven met zonnepanelen betalen distributienettarieven. Zij hebben doorgaans een bi-directionele meter en betalen dan zowel een tarief voor injectie (stroom op het net zetten) als een tarief voor afname (stroom van het net halen).

Het tarief dat u als zonnepaneleneigenaar zal betalen verschilt van netgebied tot netgebied (Inter-Energie: €85/kwh) en is afhankelijk van het vermogen van uw omvormer(s). Hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet.

In ongeveer 70% van de tijd wekken uw zonnepanelen stroom op die u niet verbruikt en dus op het distributienet zet. Hiervoor worden u geen kosten aangerekend. Als de zon niet schijnt, 's avonds en 's nachts of als u meer verbruikt dan wat uw panelen opwekken, neemt u van het net af omdat uw panelen te weinig opwekken om uw verbruik te dekken. Het is hiervoor dat u een bijkomend tarief zal moeten betalen. Hoe groter het vermogen van uw omvormer(s), hoe groter het bedrag.

De aanrekening van dit tarief gaat via uw energieleverancier en start op 1 juli 2015. In 2015 wordt maar de helft van het bedrag gefactureerd.

Om te weten hoeveel u zal moeten betalen, vermenigvuldigt u het vermogen van uw omvormer(s) met het bedrag van uw netgebied (zie hieronder).

Voorbeeld:
Installatie van 2,9 kW in Inter-Energa gebied: 2,9 kW x 85 euro = 246,5 euro (incl. btw)

Nuttige links

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer