Nieuws

Stroomfactuur bereikt

2015-12-15

De hogere stroomprijzen zullen niet lang op zich laten wachten. In het voorjaar van 2016 bedraagt de gemiddelde stroomfactuur 1.005 euro per jaar. Een stijging van 330 euro in vergelijking met begin dit jaar. Dat schrijft De Standaard op basis van cijfers van het Vreg, de Vlaamse energieregulator.

In het voorjaar van 2016 bedraagt de gemiddelde stroomfactuur 1.005 euro per jaar. Een stijging van 330 euro in vergelijking met begin dit jaar.

De gratis stroom valt pas vanaf volgende maand weg. Ook de 100 euro-heffing komt er pas bij in 2016, en dat voor de volgende vijf jaar.

Foto: ODE Vlaanderen

Begin 2015 betaalde een gezin met een gemiddeld gebruik van 3.500 kilowattuur nog 675 euro op jaarbasis voor haar elektriciteit.

Grote hap uit budget

Dat de prijzen de hoogte ingaan, is al lang geen verrassing meer. Toch zorgt een combinatie van verschillende maatregelen ervoor dat het om een prijsstijging gaat die zal aankomen.

Sinds september betalen we niet meer 6 %, maar 21 % btw op elektriciteit. Ook de gratis stroom, goed voor zo'n 80 euro, valt weg. En dan is er nog de veelbesproken stroomheffing na de grote zonnepanelenput. Goed voor nog eens 100 euro extra.

Daarnaast dikken nog een aantal kleinere maatregelen de rekening aan, waaronder een verhoging van de distributienettarieven.

Nu al voelbaar

De btw-verhoging is dus al een feit. En dat laat zich voelen. In november liep de gemiddelde stroomfactuur op tot 800 euro.

De gratis stroom valt pas vanaf volgende maand weg. Ook de 100 euro-heffing komt er pas bij in 2016, en dat voor de volgende vijf jaar.

Let wel: het gaat hier om een gemiddelde prijsstijging. Hoeveel duurder jouw stroom wordt, is afhankelijk van jouw leverancier en regio waarin je woont. Op zoek naar goedkopere energie? Kijk hier hoe je vlot de overstap kan maken.

[bron: www.livios.be]

Het woonloket helpt je, als gezin, bij het vergelijken van de energietarieven. Kom met je meest recente jaarafrekening naar het woonloket tijdens de spreekuren of maak een afspraak. In Hasselt & Zonhoven arriveren de jaarafrekeningen tussen januari en april. In Diepenbeek krijgen de inwoners hun jaarafrekening in het najaar.

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer