Nieuws

Nieuwe huurregels op komst

2016-07-06

Het Vlaamse huurlandschap heeft dringend een kickstart nodig. Meer en meer mensen huren, maar ook de prijzen stijgen. Bovendien zijn er een aantal procedures die steeds vaker op onbegrip stoten.

Vlaams minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA), wil een nieuw elan geven aan de huurmarkt met zeven nieuwe ingrepen. Het doel: de verhuurder stimuleren, maar ook de huurder extra beschermen. Zo lezen we in De Standaard. De plannen van Homans stoten op gemengde gevoelens.

De zeven (nieuwe) geboden

Wat moet er volgens de minister veranderen om de huurmarkt nieuw leven in de blazen? Alles komt neer op een zevental nieuwe regels:

  1. Huurcontract van negen jaar als vaste norm: een contract van korte duur is enkel nog mogelijk wanneer beide partijen hierover een overeenkomst vinden.
  2. Subsidies voor wie goedkoper verhuurt: in ruil moet de verhuurder zich aan een afgesproken maximumprijs houden.
  3. Subsidies om discriminatie te vermijden: verhuurderssyndicaten moeten een oogje in het zeil houden om discriminatie bij verhuurders tegen te gaan. Deze syndicaten moeten ook de nodige info aan verhuurders geven rond de vereiste woningkwaliteit.
  4. Anonieme huurwaarborg: de storting van de waarborg komt op de rekening van de huurder, die een afgesproken afbetalingsplan volgt. Dit moet de OCMW-waarborg vervangen, die volgens velen stigmatiserend werkt voor de huurder, en ook veel verhuurders afschrikt.
  5. Elke herstelling in huurdossier: om discussies achteraf te vermijden. De verhuurder moet vooraf ook verplicht een plaatsbeschrijving opstellen. Duidelijkheid voor beide partijen dus.
  6. Zonnepanelen of meer isolatie? Mee in de huurprijs: Vlaanderen zet in op meer renovaties, ook op de huurmarkt. Indien verhuurders hiervoor kiezen, mogen ze dit doorrekenen in de huurprijs ter compensatie.
  7. Huurders moeten de woning verlaten bij renovatie: dit moet het gemakkelijker maken om een woning van lage kwaliteit te renoveren, door het contract tijdelijk of permanent stop te zetten. “Het mag wel niet de bedoeling zijn om huurders van vandaag op morgen op straat te zetten”, benadrukt Homans.

“Wie gaat dat betalen?”

De zeven regels lijken op het eerste zicht vooral gericht op de verhuurder. Toch weerklinken er naast positieve geluiden – bijvoorbeeld over de subsidies voor verhuurders die hun prijs laten zakken – ook wat duidelijke bedenkingen.

Enerzijds is er het plaatje ‘financiering’. “Waar moet al dat geld vandaan komen?”, klinkt het vanuit de huurdersbonden. Maar over de concrete uitwerking van het plan is nog niet gecommuniceerd. Tweede bedenking: er zijn veel mensen die huren, maar die ook recht hebben op een sociale woning. Ook zij mogen niet uit de boot vallen.

"Korte contracten blijven nodig"

Vanuit de verhuurderskant is er dan weer onbegrip rond de negenjaarcontracten als norm. “Kortlopende contracten moeten mogelijk blijven. Zonder proefperiode weet de verhuurder niet wie hij voor zich heeft”, maken de Verenigde Eigenaars duidelijk. Voor de subsidies tegen discriminatie zijn ze dan wel weer te vinden. Vanuit het parlement waren er kritischere geluiden te horen: sensibilisering volstaat niet, controles en sancties blijven nodig.

De Vlaamse regering wil nog voor de parlementaire ‘zomervakantie’ groen licht geven aan de voorstellen van Homans.


Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer