Nieuws

Nieuw afschakelplan

2015-09-17

De federale regering heeft gisteren het afschakelplan voor deze winter vrijgegeven. Dat houdt in dat bij stroomtekort gemeenten in het donker worden gezet. Voor Limburg gaat het om 39 gemeenten, vorige winter waren het er 34. Maar minister van Energie Marie-Christine Marghem maakt zich sterk dat er geen stroomtekort zal zijn.

Een afschakelplan bestaat al sinds 2005, maar het werd pas vorige winter echt actueel en in detail uitgewerkt. Toen dreigde immers een stroomtekort als gevolg van problemen met een aantal kerncentrales. Uiteindelijk was er op geen enkel ogenblik een stroomtekort; ook al omdat het een zachte winter was en we elektriciteit vanuit vooral Frankrijk konden invoeren. Toch was het een aantal dagen heel spannend.

In het afschakelplan voor deze winter wordt ons land opgedeeld in vijf elektriciteitszones: noordwest, noordoost, centrum, zuidwest en zuidoost. Elk van die zones wordt vervolgens in 8 schijven opgedeeld. Dat zijn er 2 meer dan vorige winter. In Limburg waren er vorig jaar zelfs maar 3 schijven, dit jaar zijn er ook in onze provincie 8 schijven.

Limburg

Is er een stroomtekort, dan wordt eerst de elektriciteit in schijf 8 afgesloten. Deze schijf is goed voor 500 MW of zo’n 4 procent van het totale vermogen. Bij een alsmaar groter stroomtekort worden achtereenvolgens de schijven 7 tot en met 2 afgesloten. Elk van deze schijven is goed voor 625 MW of 5 procent van het totale vermogen. Schijf 1 (750 MW of 6 procent van het totale vermogen) is een speciale schijf en wordt enkel afgesloten bij grote incidenten. In het totaal betekent dit dat zowat 5.000 MW aan elektriciteit kan worden afgesloten. In dat geval kan men zeggen dat zowat het hele land in het donker zit.

Vorig jaar vielen 34 Limburgse gemeenten onder het afschakelplan, dit jaar zijn het er 39 van de 44. Welke Limburgse gemeenten in welke schijf zitten, kan men zien op de kaart. Zo zitten de gemeenten Bilzen en Maaseik in schijf 8, wat betekent dat het licht daar het eerste uitgaat. Veel gemeenten (zoals Genk) of gedeelten van gemeenten (zoals Eksel) zitten in twee schijven. De provinciehoofdsteden, de stadscentra van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, de havens en de luchthavens worden nooit afgesloten. Voor Limburg gaat het dus om Hasselt en het centrum van Genk.

Via de website van de FOD Economie kan men gemeente per gemeenten en straat per straat nagaan of de elektriciteit bij stroomtekort al dan niet wordt afgesloten en in welke schijf ze juist vallen.

Geen stroomtekort

Minister van Energie Marie-Christine Marghem maakt zich sterk dat er deze winter geen stroomtekort zal zijn. Omdat er sinds vorige winter een aantal maatregelen zijn genomen om dat te voorkomen

Wilt u weten hoe het ervoor staat in uw stad of gemeente? Bekijk dan hier alle kaarten die de overheid heeft vrijgegeven.

[bron: HBvL 17/09/2015]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer