Nieuws

Helft huurders heeft het moeilijk

2014-05-08

Steeds meer huurders hebben het moeilijk om financieel rond te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Wonen van de Vlaamse Overheid. Maar ook kopers zien een steeds groter deel van hun inkomen richting lening verdwijnen.

Huurders en kopers moeten een steeds groter aandeel van hun loon besteden aan de huur of hun lening.

146.000 gezinnen in problemen

In 2005 spendeerde 32,9 % van de huurders meer dan een derde van hun inkomen aan wonen. Nu is dat aantal al opgelopen tot bijna de helft. "Terwijl de twee derde die overblijft van je inkomen, echt wel nodig is om andere kosten te dekken en menswaardig te leven", vertelt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede op Het Nieuws. Het onderzoek stelt dat maar liefst 146.000 Vlaamse gezinnen onder financiƫle druk staan.

Hogere energiefactuur, krimpende huurmarkt

Myriam Vanvinckenroye van het Vlaams Huurdersplatform zoekt naar verklaringen: "De hogere prijzen voor energie en water spelen natuurlijk mee", vertelt ze aan Het Nieuws. Zo verdriedubbelde onze waterfactuur op dertien jaar tijd. Vanvinckenroye ziet ook een andere reden: "Onze overheid heeft de voorbije decennia het kopen van een woning gestimuleerd, maar nauwelijks geld gestoken in de private huurmarkt." Daardoor daalde het aanbod, terwijl de stijgende vraag de huurprijzen omhoogduwt.

Ook kopers onder druk

Dat huurders het moeilijker krijgen, is niet nieuw. Een jaar geleden waarschuwde de Vlaamse Huurdersbonden al dat "Veel huurders zich in de risico- of zelfs gevarenzone bevinden van de betaalbaarheid." Ook kopers moeten steeds dieper gaan voor hun lening. In 2005 spendeerde 21,7 % meer dan een derde van hun inkomen aan hun lening. Nu is dat al meer dan een kwart. Terwijl ook hier de 33%-vuistregel van toepassing is.

[bron: www.livios.be 08/05/2014]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer