Nieuws

Goedkoper kopen of huren

2015-12-23

Goedkoop huren of kopen leidt automatisch tot een hogere energiefactuur. Toch speelt energiezuinigheid nog een te kleine rol in het beslissingsproces. Dat komt voort uit een analyse van Dewaele Groep van 2.500 verhuurde en 2.000 verkochte woningen in Vlaanderen.

Vooral mensen die een woning willen kopen, laten het energiezuinige aspect van een woning nog te vaak links liggen. Bij huurders lijkt de groene factor wel meer mee te spelen.

  • Vooral mensen die een woning willen kopen, laten het energiezuinige aspect van een woning nog te vaak links liggen. Bij huurders lijkt de groene factor wel meer mee te spelen.

Hoe goedkoper, hoe energieverslindender

Is een duurdere woning op de vastgoedmarkt dan sowieso energiezuiniger? Volgens het onderzoek van Dewaele Groep is de trend duidelijk: "Betaalbare woningen tussen 100.000 en 200.000 euro hebben een gemiddeld energiepeil van 516 kilowattuur (kWh) per vierkante meter. Bijzonder slecht. Voor appartementen in dezelfde prijsklasse is dat 256 kWh/m²."

"Om maar te vergelijken: een nieuwbouwwoning heeft vaak een energiescore van onder de 100 kWh/m². Ga je kijken bij de iets duurdere kooppanden, dan zien we de energie-efficiëntie al toenemen met 20 %."

Koopappartementen scoren volgens het onderzoek over de hele lijn gemiddeld beter qua energiezuinigheid dan huizen.

"Huurders zijn energiebewuster"

Op de huurmarkt is het verband tussen een hogere prijs en een hogere energiezuinigheid nog veel duidelijker. Huurders houden volgens het onderzoek dan ook veel meer rekening met de energiescore van het pand.

Zo kan een huur van 700 euro in plaats van 500 euro per maand al leiden tot 30 à 40 % lagere kosten op de energiefactuur. "Voor die prijs vind je in Vlaanderen een huurappartement met een gemiddelde energiescore van 200 kWh/m², wat zeker niet slecht is."

  • "Liever een klein energie-efficiënt appartement dan een grote woning die energie vreet, zo redeneren meer en meer huurders. En dat zet verhuurders meteen ook aan om te investeren in hun panden"

[bron: www.livios.be]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer