Nieuws

Belg is niet brandveilig genoeg

2015-09-15

Hoe is het gesteld met de brandveiligheid van de Belg? Niet bijster goed als we de cijfers mogen geloven van Nest, bedenker van slimme huissystemen.

Ze deden onderzoek bij meer dan 1.000 consumenten. En dat in het kader van de Belgische Veertiendaagse van de Veiligheid, de jaarlijkse preventie- en bewustmakingscampagne van de FOD Binnenlandse Zaken.

Rookmelders nog niet overal ingeburgerd

Meer dan drie kwart geeft toe dat ze hun rookmelder niet elke maand testen. 13 % onder hen zelfs helemaal nooit.

In de jaren '70 zou het zo'n half uur duren vooraleer een kamer in lichterlaaie staat. Tegenwoordig? Nog slechts vijf minuten. Toch neemt 92% aan nog vlug een voorwerp mee te nemen naar buiten.

In Belgiƫ worden er dagelijks gemiddeld 32 branden gemeld. Op een jaar tijd zijn er dat bijna 12.000. Vorig jaar nog kostten woningbranden in totaal 69 mensenlevens in ons land. Ook dit jaar zitten we al aan 34 dodelijke slachtoffers.

Harde cijfers. Toch blijkt uit het onderzoek dat in 35 % van alle Belgische woningen geen enkele rookmelder aanwezig is. Goed voor ruim 1,6 miljoen woningen.

Bovendien geeft meer dan drie kwart toe dat ze hun rookmelder niet elke maand testen. 13 % onder hen zelfs helemaal nooit. Meer dan een kwart geeft dan ook aan weinig vertrouwen te hebben in hun systeem, van zodra er echt brand zou uitbreken.

Onderschatting

Hoe lang denk jij dat het duurt voordat een kamer in lichterlaaie staat? Opvallend: bijna 9 op de 10 heeft geen enkel idee. Of onderschat het tempo waarop het vuur zich kan verspreiden. In de jaren '70 zou dit zo'n half uur duren.

Tegenwoordig? Nog slechts vijf minuten. Dat heeft allemaal te maken met de bouwmaterialen van tegenwoordig. Denk maar aan isolatiemateriaal en dergelijke.

Safety first, maar niet zonder gsm

92 % gaf ook aan dat ze eerst nog spullen mee naar buiten zouden nemen in plaats van zichzelf en het gezin meteen in veiligheid te brengen.

Populairste zaken die niet kunnen achterblijven: portefeuille of handtas (64 %), huisdieren (54 %), gsm (52 %), sleutels (47 %) en de laptop / tablet (34 %). Ook foto's, juwelen en medicatie scoren goed.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat slechts 8 % onder de ondervraagden een vluchtplan klaar heeft, mochten er zich problemen voordoen.

Al deze factoren spelen volgens Nest mee in het feit dat de Belg nog een hele weg heeft af te leggen op het gebied van brandveiligheid.

Hulp nodig bij het brandveilig maken van je wonen? Check dan zeker volgende tips:

[bron: www.livios.be]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer