Nieuws

11.12.2014: dag van de inbraakpreventie

2014-10-28

Wat kun je zelf doen om een inbraak te voorkomen? Veel, zo weten preventiespecialisten. Op donderdag 11 december krijgt België een eerste nationale actiedag tegen woninginbraken: "1 dag niet".

Het initiatief, gedragen door de overheid en de politie, moet burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak. Want elke dag komen er bij 200 Belgen inbrekers over de vloer. Op de website www.1dagniet.be kun je je eigen initiatief posten en vind je tal van preventietips en originele ideeën van andere initiatiefnemers.

Het idee achter "1 dag niet" komt overgewaaid uit Nederland. Daar werd de campagne rond inbraakbestrijding vorig jaar voor de eerste keer gelanceerd als burgerinitiatief. Met succes, want naast heel wat media-aandacht, stelden verschillende Nederlandse gemeenten op die dag en ook daarna een aanzienlijke daling van het aantal inbraken vast.

Dit jaar stapt ook ons land mee in de actiedag, op initiatief van de provincie Limburg. Op donderdag 11 december 2014 vindt de eerste Belgische actiedag "1 dag niet" plaats. Bedoeling is om burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen, … te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Dat kan gaan van aandachtig nagaan of al je ramen en deuren goed gesloten zijn, over het opstarten van een facebookpagina met allerlei tips voor je eigen straat, tot een veiligheidswandeling in de wijk.

w...

Gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Ludwig Vandenhove van de coördinerende provincie Limburg: "De meeste mensen besteden pas aandacht aan inbraakveiligheid als ze zelf slachtoffer zijn geworden, of iemand uit hun omgeving. Met de campagne ‘1 dag niet’ willen we de algemene waakzaamheid aanwakkeren. Preventie is een belangrijke schakel in de strijd tegen woninginbraak. Met enkele relatief eenvoudige en goedkope maatregelen kan je je woning al heel wat veiliger maken. Deze actiedag brengt burgers en professionals samen, waardoor concrete burgerinitiatieven aangemoedigd en gefaciliteerd worden."

Op www.1dagniet.be kom je meer te weten over de campagne, kun je veilige initiatieven posten, de gloednieuwe app downloaden en allerlei preventietips vinden.

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte, voorzitter van de Conferentie van provinciegouverneurs: "Een slimme en gezamenlijke aanpak is echt nodig om het stijgend aantal woninginbraken in ons land terug te dringen. Vorig jaar noteerden we in België 75.123 woninginbraken, tot meer dan 200 feiten per dag. In 2014 verwacht de federale politie een status quo. Dat brengt, naast een groot onveiligheidsgevoel bij de slachtoffers, ook een maatschappelijke kost van ruim 350 miljoen euro met zich mee. Met ‘1 dag niet’ willen we een platform geven aan allerlei initiatieven die de veiligheid en de sociale cohesie in onze straten en wijken bevorderen."

De campagne "1 dag niet" op 11.12.’14 kent de steun van de provinciegouverneurs, de FOD Binnenlandse Zaken, de gemeentebesturen, de lokale en federale politie, bpost, de beroepsvereniging van beveiligingsondernemingen BVBO, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen Assuralia en mediapartner Roularta.

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer