Nieuws

1 op de 8 weigert sociale woning

2015-09-16

Bijna één op de acht kandidaat-huurders weigert minstens één keer een sociale huurwoning. In totaal gaat het om bijna 14.000 aanvragers. Dat valt te lezen in Het Nieuwsblad op Zondag. De cijfers komen van Vlaams minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA).

In sommige gemeenten, vooral in West-Vlaanderen, loopt dat aandeel veel hoger op. Daar past zelfs één op de drie kandidaten.

Keertje weigeren mag

Kieskeurig of noodzaak? In ieder geval is het mogelijk om één keer een aanbod te weigeren.

Kieskeurig of noodzaak? In ieder geval is het mogelijk om één keer een aanbod te weigeren. De tweede keer schrapt de maatschappij je van de wachtlijst. Bij het inschrijven bij een andere huisvestingsmaatschappij beland je daarna helemaal onderaan de lijst.

Volgens Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH), is het systeem moeilijk uit te leggen aan het brede publiek. Het probleem ligt volgens hem vooral bij de huurprijs: "Die zet aan tot weigeren. Het is namelijk niet de kwaliteit van de woning die de prijs bepaalt, maar wel het loon. Zo kan je voor hetzelfde bedrag de ene keer een woning in perfecte staat krijgen. De andere keer een afgeleefd appartement in een onveilige buurt."

Nederlands model?

Het is dus logisch, meent Mallants, dat mensen een tweede gok wagen. Een mogelijke oplossing ligt volgens hem in het toespitsen van de prijs op de kwaliteit van de woning.

Nog een alternatief is het Nederlands model, waar een oproep wordt gelanceerd aan de geïnteresseerden bij het vrijkomen van een woning. Dan is het misschien niet nodig om een woning te weigeren. Een voorstel waar CD&V helemaal achter staat.

N-VA op zijn beurt wil de regels verstrengen. Zo willen ze de lijst met geschrapte weigeraars op meer huisvestingsmaatschappijen van toepassing maken. Dit met het oog op 2018. Tegen dan is het de bedoeling dat kleinere maatschappijen samensmelten. Waardoor de lijsten nog een grotere impact krijgen.

[bron: www.livios.be]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer