Nieuws

​Verlaagde schenkbelasting al meteen succes

2015-08-11

Vastgoed schenken in Vlaanderen is sinds 1 juli heel wat voordeliger en praktischer. Heel wat Vlamingen hebben dan ook niet lang gewacht om aan te kloppen bij de notaris.

Notarissen schreven in juli 14 % meer schenkingsaktes uit dan in juni.

In juli - nochtans een rustigere maand - registreerden de notarissen al meteen 14 procent meer schenkingen dan in juni. Dat schrijft de krant De Tijd. En ze verwachten nog een grotere stijging de komende maanden.

Goedkoper, gemakkelijker en groener

Schenken is nu niet alleen goedkoper - voordien liepen de tarieven op tot maar liefst 80 % -, maar ook heel wat eenvoudiger. Je hebt nog maar de keuze tussen twee in plaats van vier categorieën. En groener, want wie een geschonken woning energiezuinig renoveert, krijgt nog een extra korting.

Een opsteker dus, want voordien was het meestal zelfs voordeliger om vastgoed te laten erven, via een erfbelasting. De notarissen verwachten dan ook dat de aanvragen zullen blijven komen, zeker vanaf september.

"Collega's zijn al volop bezig met advies geven", bevestigde notaris Bart Van Opstal aan De Tijd. "Want er komt natuurlijk meer bij kijken dan enkel de belasting te betalen."

Bereken hoe veel schenkbelasting jij moet betalen met onze nieuwe schenkingstool.

[bron: Livios 05/08/2015]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer