Nieuws

​Huis schatten is nattevingerwerk

2014-05-12

Hoeveel is je woning waard? Dé vraag als je verkoopplannen hebt. Het antwoord: schakel een professional in om je huis te schatten. Actualiteitenmagazine Telefacts nam de proef op de som met een verborgen camera. Hun conclusie? "Huizen schatten blijft nattevingerwerk."

Meer dan 100.000 euro verschil

Telefacts liet een huis in Vilvoorde schatten door een makelaar en een notaris. Die eerste begrootte de minimumprijs op 235.000 euro. De notaris vond dan weer dat 350.000 euro schappelijk was. Een verschil van meer dan 100.000 euro. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars benadrukt dat schatten geen exacte wetenschap is, maar is toch verbaasd over de grote verschillen.

Maak zelf je huiswerk

Ivo Mechels van consumentenorganisatie Test-Aankoop ziet het met lede ogen aan. "Zo'n groot verschil is niet serieus. We hebben het hier wel over vier miljoen oude Belgische franken! Hoe kan je je als verkoper daar nu op baseren?" Mechels raadt dan ook aan om zelf je huiswerk te maken. "Probeer een zicht te krijgen op de prijs van vastgoed in jouw buurt: blader door de vastgoedzoekertjes in kranten of online, woon een openbare verkoop bij ... " Ook handig: het artikel Hoeveel kost vastgoed in jouw gemeente?

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer