Nieuws

Energielening nu

2015-04-27

Vanaf nu kan je als renoverende Vlaming de energielening gebruiken om zonnepanelen te installeren. Nu was dit maar het geval in enkele gemeentes. Dat besliste Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom. Ze verhoogt het budget hiervoor van 12,5 naar 30 miljoen euro.

Voorwaarde: een geïsoleerd dak

Grote voorwaarde is wel dat je dak geïsoleerd moet zijn. Is dat het geval? Lees dan hier hoe je je moet aanmelden voor de energielening. Is dat niet het geval? Dit artikel toont je de weg naar een geïsoleerd dak! "De rendementen zijn hoog en interessant. Je bespaart op je elektriciteitsfactuur", benadrukt Turtelboom. Ze benadrukt dat ze met deze beslissing wil "evolueren naar een beleid dat meer gericht is op investeringssteun."

Stand van zaken

Tot nu toe vroegen net geen 1.200 huishoudens een energielening aan. Waar ging het budget zoal naartoe?

  • Hoogrendementsglas en ramen: 48,67 %
  • Dakisolatie: 21,58 %
  • Condensatieketel: 13,33 %
  • Muurisolatie: 8,43 %
  • Zonnepanelen: 1,49 %

Energiezuinige huishoudtoestellen

Ten slotte besliste Vlaams minister Turtelboom ook dat kwetsbare gezinnen met de energielening vanaf nu energiezuinige huishoudtoestellen mogen aankopen. Een energiescan moet duidelijk maken of ze in aanmerking komen voor een koelkast, diepvriezer of wasmachine met de juiste energieklasse.

Energiescan

Tijdens zo'n scan komt er een adviseur langs om je energieverbruik onder de loep te nemen. Hij geeft je advies hoe het beter kan. Zo'n scan is er enkel voor prioritaire doelgroepen, aldus het Vlaams Energieagentschap. Neem contact op met je netbeheerder voor meer info. Een energiescan is niet hetzelfde als een energieaudit.

[bron: www.livios.be]

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer