Nieuws

​Elke week 80 tot 250 huurders

2016-01-11

Elke week belanden in Vlaanderen 80 tot 250 huurders op straat op uitspraak van de vrederechter. Dat blijkt uit berekeningen van sociologe Jana Verstraete (KU Leuven). Specialisten duiden de stijgende huurprijzen aan als hoofdoorzaak.

"De huurprijzen blijven stijgen en worden geïndexeerd, de huurwaarborg is opgetrokken naar drie maanden, maar de inkomens evolueren niet mee.”

In de meeste gevallen zou het inderdaad gaan om een betalingsachterstand. Al spelen ook factoren zoals illegaal onderverhuren en onzorgvuldig omgaan met het pand mee.

Inkomen stijgt niet mee met huurprijs

“Steeds meer zijn het tweeverdieners met kinderen, jonge koppels en huishoudens die een beroep doen op een sociale uitkering”, klinkt het bij een hulpverlener bij het Centrum Voor Algemeen Welzijnswerk Halle-Vilvoorde.

“Onverwachte kosten zijn genoeg om in de problemen te komen. Niet onlogisch: de huurprijzen blijven stijgen en worden geïndexeerd, de huurwaarborg is opgetrokken naar drie maanden, maar de inkomens evolueren niet mee.”

Te weinig aandacht voor sociale woningen

Sociologe Jana Verstraete benadrukt ook dat “Vlaanderen blijft kampen met een tekort aan betaalbare en sociale woningen.” Het Gewest zet volgens haar vooral in op het verwerven een eigen eigendom en op hoge inkomens.

Toch is ook dat geen succes volgens Confederatie Bouw, geeft het mee in een persbericht. "Er zijn een duizendtal woningen minder vergund in 2015 in vergelijking met het jaar voordien. Dat hangt volgens de Confederatie samen met het feit dat jonge koppels nog moeilijk een woning krijgen gefinancierd."

"En dan gaan ze vlugger huren. Maar een grotere vraag, betekent ook hogere huurprijzen." Een vicieuze cirkel dus.

Bron: De Standaard / Confederatie Bouw


Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer