Nieuws

​6 % btw op renovatie kan nog

2015-12-15

Vanaf 1 januari 2016 moet je woning niet minstens vijf, maar tien jaar oud zijn als je wil renoveren tegen een btw-tarief van 6 %. Maar mogelijk heb je toch nog respijt. De federale overheid heeft namelijk een overgangsmaatregel goedgekeurd.

Door de maatregel kunnen verbouwers met een huis onder de 10 jaar oud toch nog tot eind 2017 genieten van het verlaagde btw-tarief.

Foto: Xella-Multipor

Minder goed nieuws voor de bouwprofessionals die nog voor het einde van het jaar in de administratie dreigen te verdrinken. Want pas als alles administratief rond is, is de 6 % btw een feit.

Foto: Verelst Renovatie

Door de maatregel kunnen verbouwers met een huis onder de tien jaar oud toch nog tot eind 2017 genieten van het verlaagde btw-tarief.

Voor wie?

Welke werken komen nog in aanmerking voor deze overgangsmaatregel? Het gaat om:

  • werken die op 31 december 2015 nog niet voltooid zijn en die voor die datum nog niet volledig gefactureerd of betaald zijn;
  • werken die starten na 31 december 2015, maar waarvoor nog dit jaar een contract is afgesloten.

Aan welk voorwaarden moet je voldoen?

  • Je hebt je woning voor het eerst in gebruik genomen tussen 1 januari 2007 en 31 december 2010;
  • Je hebt ten laatste op 31 december 2015 een overeenkomst over de concrete werken;
  • Je hebt ten laatste op 31 december 2015 een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning of een meldingsformulier ingediend afhankelijk van de aard van de concrete werken;
  • Je aannemers reiken de facturen van de werken ten laatste uit op 31 december 2017.

"Geruststelling, maar..."

Goed nieuws dus voor zij die helemaal geen kans meer leken te maken op een verlaagd btw-tarief.

"Dit zal een beetje een geruststelling brengen bij de bouwbedrijven, architecten en bouwheren die reeds verbouwingswerken afgesproken hebben, maar waarbij de uitvoering loopt tot in 2016 of waarbij de werken zelfs pas opstarten in 2016", zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

"... te krappe deadline"

Minder goed nieuws voor de bouwprofessionals die nog voor het einde van het jaar in de administratie dreigen te verdrinken. Want pas als alles administratief rond is, is de 6 % btw een feit.

En dat dreigt een onmogelijke taak te worden voor aannemers (zij moeten het contract officieel indienen) en architecten. Zelfs de gemeentebesturen kunnen aanvragen nog weigeren en terugsturen, waarschuwt Bouwunie. Vanaf 18 december gaat ook nog eens het bouwverlof in.

Bouwunie en de Vlaamse Architectenorganisatie NAV hopen nu op een verlenging van de deadline met minstens een maand. Zo kunnen ze de administratie rondkrijgen, zonder dat er alsnog verbouwers uit de boot vallen die toch recht hebben op de btw-verlaging.

Meer details vind je terug in deze officiële mededeling van de FOD Financiën.

Bron: FOD Financiën / Bouwunie / NAV

Bekijk het nieuwsoverzicht

© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer